Psihoterapia Tulburarilor Depresive

Psihoterapia Tulburarilor Depresive
Folosirea Hipnozei pentru abordarea ruminatiilor mentale si insomniei

Depresia si anxietatea se se asociaza frecvent cu Tulburarile Somnului. Insomnia este cea mai frecventa tulburare a somnului asociata cu depresia.

Persoanele care sufera de insomnie acuza: dificultati cand trebuie sa adoarma, intreruperi ale somnului pe timpul noptii, somn neodihnitor ce produce distres si afecteaza activitatea sociala su alte domenii importante de functionare. Deseori insomnia precede depresia.

Interventiile utilizate in prezent pentru tratarea insomniei legate de depresie se incadreaza in doua categorii generale: medicamente (farmacologice) si psihoterapie.

Interventiile psihoterapeutice pentru insomnia asociata cu depresia se centreaza pe:

- imbunatatirea igienei somnului: eliminarea comportamentelor si conditiilor de mediu ce pot afecta somnul;

- reducerea anxietatii in privinta somnului;

- corectarea perceptiilor eronate despre somn;

Utilizarea hipnozei in tratarea insomniei si tulburarilor de somn a fost descrisa in numeroase studii de caz si rapoarte clinice.

Hipnoza poate fi de folos in psihoterapie atunci cand este folosita ca un mijloc de dezvoltare a abilitatilor clientului (Yapko, 2001, 2003).

Abilitatile ce se pot dezvolta prin hipnoza cuprind: relaxarea, eliminarea comportamentelor nedorite, eliminarea ruminatiilor mentale.

Ruminatiile mentale sunt ganduri automate negative, procesul cognitiv de a se roti in jurul acelorasi ganduri la nesfarsit. Ele sunt considerate un stil de coping, un model de evitare care creste de fapt anxietatea si agitatia si poate duce la agravarea depresiei.

Ruminatiile sunt asociate cu depresia si se constituie intr-un factor predictor al ei.

Folosirea hipnozei pentru a dezvolta abilitatea clientilor de a-si directiona gandurile si nu de a reactiona la ele este motivul principal de a apela la hipnoza in orice context (Lynn, Kirsch, Neufeld, & Rhue, 1996;Yapko, 2003).

Reducerea gandurilor stresante ale unei minti agitate, relaxarea corpului, directionarea catre ganduri si imagini placute care pot sa calmeze sunt obiectivele urmarite pentru imbunatatirea somnului.

Planul terapiei cuprinde:

- clientul va invata sa faca distinctie intr-e analiza problemei si ruminatii inutile, cand este timpul sa treaca la actiune;

- sa separe timpul de culcare de timpul cand se rezolva probleme;

- strategii de rezolvare a problemelor ce includ luarea de decizii si implementarea lor; asumarea unui eventual esec este mai bun decat amanarea actiunii;

- de a ajuta clientul sa descopere alternative si sa o aleaga pe cea care o considera cea mai buna;

- predarea strategiilor de "calmare a mintii" sau "concentrare a mintii", in special auto-hipnoza, care ajuta persoana sa-si directioneze gandirea pozitiv;

Hipnoza poate fi folosita cu succes pentru imbunatatire somnului si reducerea ruminatiilor mentale atunci cand clientul respecta planul terapeutic descris mai sus.

Hipnoza poate fi considerata o psihologie pozitiva ce porneste de la premisa ca oamenii au mai multe resurse pe care nu le constientizeaza in totalitate si prin inducerea transei aceste resurse pot fi aduse la suprafata, amplificate si directionate in scop benefic.



 

Bibliografie:

Yapko. M. D. (2006 ). Hypnosis and Treating Depression. New York. Routledge Taylor & Francis Group.

Homepage